6.⁠ ⁠Hizmet İhracatının Şampiyonları Ödülleri sahiplerini buldu

“`html

Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB) Başkanı Şekib Avdagiç’in öncülüğünde gerçekleştirilen törende, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe ve HİB üyeleri yer aldı.

Avdagiç, 2023 yılında hedeflerin üzerinde, 106 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirdiklerini belirterek, bu başarıda 10 farklı sektörün büyük katkı sağladığını ifade etti.

En yüksek katkının, her zaman lokomotif görevini üstlenen turizm ve seyahat sektörlerinde gerçekleştiğini vurgulayan Avdagiç, şu ifadeleri kullandı:

“Hizmetler sektörü, 2023’te yurt dışına 56,7 milyonu aşkın ziyaretçi göndermiştir. Bu, 2022’ye göre yüzde 9’luk bir artışla 49,5 milyar dolara ulaşmış olmamızın ana etkenidir. Ayrıca, 160’tan fazla ülkede 800 milyondan fazla izleyiciye ulaşan dizilerimiz, ihracatımıza önemli katkı sağlıyor, dünya genelindeki rekabetçiliğimizi pekiştiriyor. Lojistik ve taşımacılık sektörünün ihracatındaki artış da dikkat çekiyor. Bu yıl 18,7 milyar dolara ulaşan bu sektörün, yakın gelecekte 40 milyar doları aşmasını bekliyoruz. Sağlık hizmetleri ise bizi sevindiren diğer bir alan. Küresel sağlık hizmetleri ihracatından 5 milyar dolarlık bir gelir elde etmeyi hedefliyoruz.”

2018 yılında 644 üye ile kurulan HİB, bu yılbaşında üye sayısını 5 bine çıkardıklarını belirten Avdagiç, 2023 yılı başından itibaren üye sayısının 5600’ü aştığını açıkladı.

“Az sayıda ama etkili bir sektör olarak, Türkiye ekonomisine kısa süre içinde yeni bir ivme kazandırdık.” diyen Avdagiç, devamında şunları ekledi:

“Hizmet İhracatçıları, Türkiye’nin küresel pazardaki kendine güvenen yeni simgelerine dönüşüyor. Ülkenin her sektörüne pozitif katkı sağlayarak, ekonomimizi ve üretimimizi geliştirmekteyiz. Hizmet İhracatçıları, yalnızca ihracatımıza değil, istihdamımıza ve Türkiye’nin cari açığına da olumlu etkide bulunuyor. İncelediğimizde, hizmet ihracatçılarının cari fazlaya sahip olduğunu görüyoruz.”

Örneğin, 2023 yılında ulaştığımız 106 milyar dolarlık ihracat, 56,7 milyar dolarlık bir cari fazlalık yarattı. Yani, sektörümüz ithalatının iki katından fazla ihracat gerçekleştirerek büyük bir başarı göstermiştir. Bu tablo 2024 yılının ilk 9 ayında da benzer şekilde devam etti. İthalatımızın iki katı kadar ihracat gerçekleştirdik. Bu fazlaya ulaşmamızın iki önemli sebebi var. Birincisi, sektörün dışa bağımlılık oranının görece düşük olması; ikincisi ise üretilen katma değerin yüksekliğidir.”

2024 HEDEFİ: 110 MİLYAR DOLAR

2023 yılında elde edilen 106 milyar dolarlık ihracatın ardından, 2024 yılı hedeflerini 120 milyar dolara yükselttiklerini söyleyen Avdagiç, “2024 yılının ilk 9 ayında 86,4 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Kalan 3 ay içinde de bu ivme devam ederse, 121 milyar dolarlık hedefine ulaşmış olacağız.” dedi.

Küresel ekonomik risklere de değinen Avdagiç, dünyanın içinde bulunduğu belirsizlikler, Trump’ın korumacılık politikaları ve artan ticaret savaşlarının gelişmekte olan ülkeler üzerindeki etkisini vurguladı.

“HİZMET İHRACATINDA 21. SIRADAYIZ”

TİM Başkanı Gültepe, hizmet ihracatının Türkiye’nin dış ticatöründe artış yaratmada öncülük ettiğini belirtti. Gültepe, bu artışın gelecekte çok daha yüksek değerlere ulaşacağını söyledi:

“Hizmet sektörü, Türkiye ekonomisinin büyümesindeki itici güç konumundadır. Teknoloji, yazılım geliştirme ve dijital hizmetler gibi alanlarda yaptığımız inovatif çalışmalar bize gurur veriyor. Bu yenilikler, diğer sektörlerdeki üretkenlik ve verimliliği artırıyor.”

Verimlilik, ekonomik performansa doğrudan yansıyor. Seyahat, taşımacılık, dijital hizmetler gibi birçok alanda uluslararası pazarda kendimize sağlam bir yer edindik. 2023 yılında hizmet ihracatımızı yüzde 14 artışla 106 milyar dolara ulaştırdık. Küresel hizmet ticaretinden aldığımız pay yüzde 1,35’e yükseldi ve şu anda en çok hizmet ihracatı yapan ülkeler arasında 21. sıradayız.”

Bu yılın ocak-eylül döneminde toplam hizmet ihracatının yüzde 7’lik artışla 86,4 milyar dolara çıktığını belirten Gültepe, yıl sonunda bunun 110 milyar doları aşacağını vurguladı.

Küresel hizmet ticaretinin, mal ticaretine oranla daha hızlı büyüdüğünü dile getiren Gültepe, “Son 10 yılda küresel mal ticareti ortalama yüzde 2,3 büyüdü. Ancak küresel hizmet ticareti ortalama yüzde 4,9 büyüme kaydetti.” şeklinde konuştu.

Gültepe, hizmetler kategorisinin teknoloji alanında en hızlı gelişimi gösteren sektör olduğunu ve yapay zekanın bu sektörde en fazla fayda sağladığını ifade etti.

Ayrıca, hizmetlerin yapay zeka sayesinde daha çok kişiselleştirildiğini ve tüketici odaklı hale geldiğine dikkat çeken Gültepe, sözlerini şöyle tamamladı:

“Hizmet sektörümüzde bu çarpan etkinin gücünü daha çok görmek istiyoruz. 4 yıl içinde 200 milyar dolarlık hizmet ihracatını hedefliyoruz. 2028 yılına geldiğimizde, turizmde 100 milyar dolar, lojistikte 40 milyar dolar, yolcu taşımacılığında 32 milyar dolar ve yazılımda 7 milyar dolarlık hedefimiz var. Diğer alt sektörlerden toplamda 22,5 milyar dolar ihracat hedefliyoruz. Bu hedefler, ülkemizin kalkınmasına büyük katkı sağlayacaktır. 200 milyar dolarlık hizmet ihracatı, toplam dış ticaret dengesini olumlu yönde etkileyecek. Ulaşmayı umduğumuz bu hedefle, küresel hizmet ihracatındaki payımızı da yüzde 2’ye çıkarma fırsatını yakalayacağız.”

54 ÖDÜL DAĞITILDI

Açılış konuşmalarının ardından, 18 kategoride birincilik, ikincilik ve üçüncülük ödülleri sahiplerini buldu. Toplamda 54 ödülün verildiği etkinlikte, hizmet ihracatçıları, ülkeye kazandırdıkları döviz miktarıyla ödüllendirildi.

Yolcu taşımacılığı hizmetleri kategorisinde birinciliği kazanan Türk Hava Yolları’nın ödülünü THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat aldı. İkinci Pegasus Hava Taşımacılığı olurken, üçüncülüğü Güneş Ekspres Havacılık aldı.

Ödül alan diğer kategoriler ise şu şekilde sıralandı:

“Bakım-onarım, danışmanlık, eğitim hizmetleri, filmcilik, eğlence, finans, sigorta, gastronomi, inşaat hizmetleri, liman işletmeciliği, mühendislik hizmetleri, sağlık, seyahat acenteliği, telekomünikasyon, turizm, yazılım ve bilişim hizmetleri.”

patronlardunyasi.com

“`

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top